Χρόνος Διαβάσματος : 4 λεπτά
Μπορεί να σας έχει περάσει από το μυαλό να έρθετε σε επαφή με κάποιον θεραπευτή κάποια στιγμή. Ίσως να βρήκατε τη λύση μόνος/η ή να πείσατε τον εαυτό σας ότι αν περιμένετε λίγο ακόμα, το πρόβλημα μπορεί να εξαφανιστεί. Ή πιθανόν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε εάν πρέπει να μιλήσετε σε κάποιον, αλλά δεν είστε σίγουροι ότι είναι προτεραιότητα για εσάς αυτή τη στιγμή.
Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να δείτε έναν ψυχολόγο μπορεί να σας φανεί δύσκολο. Όλοι μπορεί να έχουν μια κακή μέρα ή να περνούν από μια δύσκολη κατάσταση, πότε όμως πρέπει να ζητήσετε βοήθεια?
Παρακάτω θα βρείτε καθημερινές προκλήσεις και πως μπορείτε να ωφεληθείτε μιλώντας με έναν ψυχολόγο.
Διαχείριση της Ψυχικής σας Υγείας
Με όλες τις προκλήσεις που ενέχει η ζωή μπορεί να δυσκολεύεστε να βρείτε την ισορροπία αντιμετωπίζοντας την καθημερινότητα. Μπορεί να είστε αγχωμένοι και να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε και να επεξεργαστείτε όλα τα συναισθήματά σας.
- Δυσκολία διαχείρισης άγχους
Το άγχος μπορεί να σας κάνει να είστε ευερέθιστος και ευέξαπτος η να γίνετε αναποτελεσματικός και απεγνωσμένος. Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το άγχος σας, ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε δεξιότητες υγιούς διαχείρισης του άγχους ή μπορεί να σας βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, ώστε να μειώσετε η να εξαλείψετε ορισμένες αγχογενείς πτυχές της ζωής σας.
- Δυσκολία ρύθμισης συναισθήματος
Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος και ο θυμός, μπορεί να είναι δύσκολο να τα διαχειριστείτε μερικές φορές. Και ενώ μπορεί να αντιμετωπίζετε σωστά κάποια συναισθήματα, μπορεί να υπάρχουν ένα ή δύο που φαίνεται να σας καταβάλουν πιο συχνά. Με την βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορείτε να ανακαλύψετε τεχνικές διαχείρισης θυμού η μείωσης άγχους που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε καλύτερα πιο γρήγορα.
- Ανθυγιεινοί τρόποι αντιμετώπισης
Όταν τρώτε υπερβολικά (συναισθηματική διατροφή) επειδή είστε αγχωμένοι ή πίνοντας αλκοόλ για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε μπορεί να επιτυγχάνετε στιγμιαία καταστολή του άγχους. Παρ’ όλα αυτά δημιουργείται ανθυγιεινές συνήθειες που μακροπρόθεσμα θα σας δημιουργήσουν προβλήματα.
Η ανάγνωση βιβλίων ή παρακολούθηση τηλεόρασης μπορούν και αυτά να χαρακτηριστούν ανθυγιεινές πρακτικές αν τα χρησιμοποιείτε σαν δικαιολογία για να αποφύγετε την επίλυση προβλημάτων. Με την βοήθεια ενός ειδικού μπορείτε να βρείτε υγιεινούς τρόπους αντιμετώπισης που μειώνουν την ένταση των δυσάρεστων συναισθημάτων και παράλληλα σας βοηθούν να έρθετε αντιμέτωποι με τα προβλήματα σας χωρίς περιστροφές.
Βελτίωση Εαυτού και Σχέσεων
- Δυσκολία επίτευξης στόχων
Από τους στόχους απώλειας βάρους μέχρι τους οικονομικούς στόχους, υπάρχουν πολλά εμπόδια που μπορούν να βρεθούν ανάμεσα σε εσάς και την επιτυχία σας. Κάποια από αυτά (απώλεια κινήτρου, τελειομανία και αυτοκαταστροφή) μπορεί να κάνουν την επίτευξη στόχου σχεδόν αδύνατη. Ο ψυχολόγος βοηθάει στο να σας βοηθήσει να τα εντοπίσετε και να τα αντιμετωπίσετε.
- Ανάγκη βελτίωσης της σχέσης σας
Η διαχείριση των σχέσεων μπορεί να ενέχει μεγάλη δυσκολία (απώλεια διεκδικητικής συμπεριφοράς, θέματα προσκόλλησης και φόβος σύγκρουσης). Ο θεραπευτής μπορεί να σας να μάθει από το πως να δημιουργείτε υγιή όρια μέχρι να ανακαλύψετέ τον λόγο που σαμποτάρετε συχνά τις σχέσεις σας. Βοηθώντας την δημιουργία και διατήρηση υγειούς σχέσης.
Αντιμετώπιση σημαντικών γεγονότων της ζωής
- Περνώντας μια μεταβατική περίοδο
Μια σημαντική μετάβαση ζωής (ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς, μετακόμισης η τερματίζοντας μια σχέση) μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη δυσφορία. Το να μιλήσετε με κάποιον ειδικό μπορεί να σας προσφέρει τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεστε για να μπορείτε καλύτερα να προσαρμοστείτε στις αλλαγές που αναπάντεχα φέρνει η ζωή.
Διαχείριση Παραγωγικότητας
- Η διάθεσή σας επηρεάζει την εργασία σας
Είναι φυσιολογικό να νιώθετε πεσμένοι ή ανήσυχοι μερικές φορές. Αλλά αν νιώθετέ ότι η διάθεσή σας εμποδίζει την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα στη δουλειά σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα να μιλήσετε σε κάποιον. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκολλήσετε (αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης, με καλύτερη διαχείριση του συναισθήματος σας).
- Αλλαγή στην όρεξη η τον ύπνο σας
Μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξη για φαγητό όταν δυσκολεύονται συναισθηματικά, άλλοι πάλι τρώνε περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ύπνο, κάποιοι έχουν αυπνίες ενώ άλλοι κοιμούνται πολύ παραπάνω. Κάποιες φορές μπορεί να μην δείτε δραματική αλλαγή στις ώρες ύπνου αλλά να νιώθετε εξαντλημένοι γιατί δεν έχετε καλή ποιότητα ύπνου (διαταραγμένος ύπνος, εφιάλτες κτλ.). Εφόσον έχουν αποκλειστεί ιατρικές αιτίες, ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να ερευνήσετε αν υπάρχουν συναισθηματικές αιτίες.
Βρίσκοντας τον εαυτό σας
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολαμβάνατε
Όταν χάνετε το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες που συνήθως βρίσκατε ευχάριστες είναι ένα σημάδι ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά στη ζωή σας. Τα ενδιαφέροντα είναι φυσιολογικό να έρχονται και να φεύγουν, όταν όμως δείχνεται αδιαφορία για τα περισσότερα από αυτά μπορεί να σημαίνει ότι έχετε επηρεαστεί ψυχολογικά (θλίψη, άγχος). Ο θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί χάσατε το ενδιαφέρον σας και για το πόσο σημαντικές είναι οι διασκεδαστικές δραστηριότητες για την ψυχική υγεία σας.
Υ.Γ.
Το ερώτημα του πότε πρέπει να πάω σε ψυχολόγο δεν νομίζω ότι μπορεί να καλυφτεί απόλυτα από κανένα άρθρο. Θα πας όταν νιώσει έτοιμος, όταν νιώσεις ότι δεν μπορείς άλλο, όταν νιώσεις ότι απειλείσαι, όταν βαριέσαι, όταν θες κάτι να αλλάξεις, όταν θες να αλλάξεις, όταν θες να πάρεις μια σημαντική απόφαση, όποτε σου αρέσει. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να ΠΡΕΠΕΙ να έχω κάτι σοβαρό για να μιλήσω με έναν άνθρωπο που θα είναι εκεί για να με ακούσει αληθινά, να μην με κρίνει, που θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να με κάνει να νιώσω καλά, που θα προσπαθήσει να βρει λύση στο πρόβλημα μου, που θα σταθεί δίπλα μου και θα ταξιδέψει μαζί μου σε αυτό το δύσκολο ταξίδι.